Avukatları Stopaj Yükünden Kurtaracak Teklif!

CHP’nin avukat kökenli vekili Mahmut Tanal, avukatların belini büken stopaj vergisi oranının yüzde 5’le sınırlandırılması amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.

Gerekçede, avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olduğu düşünüldüğünde, avukatların hak kazandığı ücretlere birden fazla ve yüksek oranlarda vergi uygulanmasının çelişki yarattığına dikkat çekildi.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Avukatlık Kanunu kapsamında ifa edilen avukatlık hizmetleri için tespit edilecek stopaj vergisi oranının yüzde 5 ile sınırlandırılması amacıyla kanun teklifi hazırladı.

Tanal’ın imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan Gelir Vergisi Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Avukatlık Kanunu’nun 1’inci maddesi hatırlatılarak, yargının üç sacayağından savunma makamının temsilcisi olan avukatların, adaletin sağlanması amacıyla hukuki bilgi ve tecrübeleri ile kamu menfaatinin sağlanması amacıyla hareket ettikleri kaydedildi.

YÜZDE 20 ORANINDA STOPAJ GÖSTERMEK ZORUNDALAR

“Sermayeden çok kişisel çalışmaya ilme veya mesleki bilgiye veya uzmanlığa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın kişisel sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır” şeklinde düzenlenen Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesinin 2. fıkrasında serbest mesleğin tanımının yapıldığının belirtildiği gerekçede, avukatların da serbest meslek erbabı olarak kabul edildiği hatırlatıldı.

Serbest meslek erbabı kişilerin ise birçok vergisel ödevinin bulunduğunun aktarıldığı gerekçede, “Serbest meslek hizmetinin verilmesi karşılığında elde edilen kazanç, Gelir Vergisi Kanunu’na tabi olmaktan başka, bu hizmet karşılığında alınan bedeller de Katma Değer Vergisi Kanunu’na tabidir. Ayrıca avukatlar, müvekkili Gelir Vergisi Kanunu kapsamında stopaj kesintisi yapmakla yükümlü vergi mükellefi olan kişi veya kurumlardan olduğu durumlarda serbest meslek makbuzunda yüzde 20 oranında stopaj göstermekle yükümlüdür” denildi.

ÇELİŞKİ YARATIYOR

Avukatlık mesleğini icra etmeye yeni başlayan ve devam eden avukatların, gelir vergisi, katma değer vergisi, stopaj kesintisi gibi vergisel yükümlülüklerinin yanı sıra aylık Bağ-Kur primi ödemesi, ofis giderleri gibi birçok gideri bulunduğunun dile getirildiği gerekçede, şöyle devam edildi: Avukatlık hizmetinin bir kamu hizmeti olduğu düşünüldüğünde, avukatların hak kazandığı ücretlere birden fazla ve yüksek oranlarda vergi uygulanması çelişki yaratmaktadır. Avukatlara, kazanmış oldukları ücretten yüksek oranlı vergi kesintisi yapılması ile cüz’i miktarda net ücret kalmakta ve yaşamlarını kalan ücretle devam ettirmektedir.”

PANDEMİDE YÜKÜ ARTAN AVUKATLARA SAHİP ÇIKILMADI

Özellikle Mart 2020 tarihinden itibaren dünya genelinde ve Türkiye’de Covid-19 salgınının yaşanmasının avukatları oldukça zor duruma düşürdüğünün belirtildiği gerekçede, “Belirli bir süre yargıya ilişkin süreler durdurulmuş, icra daireleri kapatılmış, duruşmalar ertelenmiştir. Bunlara rağmen avukatlar kira, su, elektrik, doğalgaz gibi giderlerin yanında birlikte çalıştığı avukat ya da yardımcı personellerin ödemelerini yapmak durumunda kalmıştır. Hala devam eden pandemi sürecinde avukatlara hiçbir şekilde nakdi destek sağlanmamış, pandemi sürecinde Bağ-Kur primi artırılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Son dönemlerde maddi sıkıntılar yaşayan avukatların vergi yükünün azaltılması gerektiğinin vurgulandığı gerekçede, söz konusu kanun teklifi ile de avukatlık hizmetlerine uygulanan stopaj oranının düşürülmesinin hedeflendiği kaydedildi.

İligili Makaleler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

6,034BeğenenlerBeğen
578,912TakipçilerTakip Et
1,130AboneAbone Ol

ÇOK OKUNANLAR