CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın soru önergesine cevap veren Bakan Fatih Dönmez, Şanlıurfa’da fatura borcu nedeniyle 2020’de 7 bin 600 olan elektriği kesik abone sayısının 2022 Ocak-Temmuz döneminde 15 bin 381’e çıktığını açıkladı. Dönmez, en çok kesinti uygulanan iller sıralamasında Şanlıurfa’nın 7. olduğunu bildirdi.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın, Şanlıurfa ilinde faturasını ödemediği gerekçesiyle elektriği kesilen hane sayısının ne kadar olduğuna, karanlıkta kalan Şanlıurfalı vatandaşların mağduriyetinin nasıl giderileceğine ilişkin soru önergesi yönelttiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in aktardığı bilgiler, 2 yıl içerisinde borçtan kaynaklı elektrik kesintilerinin 2 katına çıktığını gözler önüne serdi.
Bakan Fatih Dönmez, Şanlıurfa ilinde 2020 yılının Ocak ayından 2022 yılının Temmuz ayı sonuna kadarki dönemde, her dönem sonu itibari ile borcu ödenmediği için elektriği kesik olan abone sayısına ilişkin verileri tablo halinde CHP’li Tanal’la paylaştı.
Buna göre, 2020 yılında 7 bin 600 olan borcundan dolayı elektriği kesik abone sayısı, 2021 yılında 13 bin 414’e çıktı. 2022 Ocak-Temmuz arasında ise borç kaynaklı elektriği kesik abone sayısı 15 bin 381’e çıktı.
ŞANLIURFA KESİNTİDE 7. SIRADA
Bakan Dönmez, soru önergesinde ayrıca zamanında borç ödenmemesi sebebiyle en çok kesinti uygulanan abone sayıları baz alınarak iller sıralandığında; Şanlıurfa ilinin 2020 yılında 6’ncı, 2021 yılında 7’nci sırada yer aldığı bilgisi aktardı. Dönmez, sıralama konusunda 2002 yılına ilişkin ise herhangi bir veri bulunmadığını belirtti.
CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın, Şanlıurfa’da elektrik altyapısının sağlam olmadığı, altyapının yenilenmediğine dair sorusunu da yanıtlayan Bakan Dönmez, Şanlıurfa ilinden sorumlu ilgili elektrik dağıtım şirketi DEDAŞ’a “Enerji Kesintisi” kategorisi kapsamında 2020 yılında 3.315 adet, 2021 yılında 4.173 adet başvuru yapıldığını bildirdi.
DEDAŞ’ın sorumluluk sahasında meydana gelen elektrik kesintilerinin sebepleri, sayısı ve ilçelere göre dağılımlarının aylık olarak firmanın internet adresinde yayınlandığını, bu bilgilerin aynı zamanda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na (EPDK) aylık olarak bildirildiğini ifade eden Dönmez, “Gerçekleşen elektrik kesintileri, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi ve EPDK nezdinde yapılan çalışmalar ile detaylı olarak incelenmekte ve kesintilerin önlenmesi için yatırım ve bakım programları oluşturulmaktadır” savunmasını yaptı.
Elektrik dağıtım şirketlerinin tedarik sürekliliğine ilişkin yükümlülüklerinin, Elektrik Piyasasında Dağıtım ve Perakende Satış Faaliyetlerine İlişkin Kalite Yönetmeliği çerçevesinde düzenlendiğini belirten Dönmez, şöyle devam etti: “Bu kapsamda hem mezkûr Yönetmeliğin dağıtım şirketleri/perakende satış şirketlerinin ticari kalite göstergeleri açısından yükümlü olduğu asgari performans standartlarım düzenleyen 18’inci ve 27’nci maddelerindeki standartların ilgili şirketlerce ihlali halinde, hem de Yönetmelikte yer alan yıllık kesinti eşik süre ve sayılarının aşılması durumunda kullanıcıların tazminat hakkının doğacağı hükme bağlanmış olup tüketiciler yıllık eşik sayı ve süre sayılarının aşılması durumunda yıllık kesinti tazminatı, uzun süreli kesinti eşik süresinin aşılması durumunda ise abone grubuna bağlı uzun süreli kesinti tazminatı hak edebilmektedirler.”